Na danasnji dan rođen Emiliano Zapata

517
0

Avgust 8, 1879, Anenecuilco, Mexico

Emiliano Zapata, vođa seljaka i autohtonih ljudi tijekom meksičke revolucije, rođen je u Anecuilcu u Meksiku.

Rođen kao seljak, Zapata je 1908 godine prisiljen u meksičku vojsku nakon pokušaja oporavka seoskih zemljišta koje je preuzeo rančer. Nakon što je revolucija započela 1910 godine, podigao je vojsku seljaka u južnoj državi Morelos pod sloganom ′′ Zemlja i sloboda.” Zahtjevajući jednostavne agrarne reforme, Zapata i njegovi gerilski poljoprivrednici protiv središnje meksičke vlade pod Franciscom Maderom, kasnije pod Victoriano Huerta, i konačno pod Venustiano Carranza. Zapata i njegovi sljedbenici nikada nisu stekli kontrolu nad središnjim meksičkom vladom, već su preraspodijelili zemljište i pomagali siromašnim poljoprivrednicima unutar teritorija pod njihovom kontrolom. Dana 10 travnja 1919 godine Zapata je napadnuta i upucana u Morelosu od strane vladinih snaga.

Zapatov utjecaj izdržao je dugo nakon smrti, a njegov agrarni reformski pokret, poznat kao Zapatismo, danas je mnogim Meksikancima važan. Godine 1994 gerilska skupina koja se naziva Zapata vojska narodnog oslobođenja pokrenula je seljački ustanak u južnoj državi Chiapas.

Previous articleBILL GATES: ZA BOGATE ZEMLJE PANDEMIJA KORONAVIRUS CE ZAVRŠITI 2021 GODINE. KOD SIROMAŠNIJI ĆE TO TRAJATI MALO DUŽE.
Next articleMIGRATSKA KRIZA. SELMO CIKOTIC: IDEMO DA UPRAVLJAMO MIGRANSKOM KRIZOM !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here