Kim Jong Un kaže da NUKLEARNO ORUZIJE JE SIGURNOST ZA SJEVERNU KOREJU

420
0

SEOUL, Južna Koreja) – Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao je da je teško osvojeno nuklearno oružje njegove države čvrsta garancija sigurnosti i „pouzdano, efikasno“ sredstvo za odvraćanje koje bi moglo spriječiti drugi rat u Koreji, izvijestili su u utorak državni mediji.

Kimovi komentari pred ratnim veteranima koji su obilježili 67. godišnjicu kraja rata u Koreji 1950-53. Opet pokazuju da nema namjeru napustiti svoje oružje, jer su izgledi sumnjivi za nastavak diplomacije sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je ranije pojačala vatrenu retoriku ili izvela testove oružja kako bi se borila izvan koncesija. Ali neki stručnjaci kažu da će Pjongjang vjerovatno izbjeći ozbiljne razgovore s Washingtonom prije američkih predsjedničkih izbora u novembru jer postoji šansa za promjenu američkog vodstva.

Kim je u svom govoru u ponedjeljak rekao da je njegova zemlja pokušala postati “nuklearna država” s “apsolutnom snagom” kako bi spriječila još jedan rat i da je sada izgradila takvo odvraćanje, navodi Korejska centralna novinska agencija.

“Sada smo se promenili u zemlju koja se može pouzdano i nepokolebljivo braniti od pritisaka visokog intenziteta i vojne pretnje i ucena imperijalističkih reakcionara i neprijateljskih snaga”, rekao je Kim.

“Na ovoj zemlji više neće biti rata i naša nacionalna sigurnost i budućnost će biti zagarantovani čvrsto i trajno zbog našeg pouzdanog, efikasnog samoodbrambenog nuklearnog odvraćanja”, rekao je Kim.

Kimin govor uslijedio je nakon nedavnih napomena sjevernokorejskih i američkih zvaničnika sugerirajući da se nerado u skorije vrijeme uključe u novi krug diplomatije o nuklearnom programu Sjever.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će predsjednik Donald Trump biti u prilici stupiti u kontakt s Kimom samo ako postoje realne perspektive za napredak. Kimina sestra i visoki dužnosnik vladajuće stranke Kim Yo Jong rekao je da će novi samit biti “nepraktičan” za Sjevernu Koreju i da Pjongjang neće pokloniti Trumpu sastanak na visokom nivou kojim se može pohvaliti kao vanjskopolitičko dostignuće.

Previous articleVEČERAS JUVENTUS OVJERAVA 9 TITULU SERIA A ZAREDOM
Next articleKLOP : ZVAO SAM FERGUSONA U 4:30 UJUTRO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here