Vlada RS poslodavcima će dati podsticaje ukoliko povećavaju plate radnicima

442
0

Važećim Zakonom o podsticajima u privredi RS, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate jeste da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plate u tom bh. entitetu.

“Kako je u martu 2019. godine najniža zarada iznosila 450 KM potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plate, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plata, koja iznosi 520 KM”, pojašnjavaju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja su uzrokovana koronavirusom, potrebno je, dodaju, intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Entitetska vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji će obezbijediti da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi.

Osim toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Usvojena je i informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Iz entitetske vlade napominju da će svoje djelovanje i rad nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance.

Previous articleBiH od danas otvara granice za građane EU uz negativan test na koronavirus
Next articleU Srbiji 383 nova slučaja, umrlo 13 ljudi. Brnabić: Ovaj rast je zbog izlaženja ljudi na ulice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here