Upozorenje SAD-a, UK-a i Kanade: Ruski hakeri ciljaju centre za razvoj vakcine protiv COVID-19

360
0

U upozorenju koje je objavio britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) detaljno je opisana aktivnost ruske hakerske grupe nazvane APT29, koja je također poznata i pod nazivom “Vojvode”. Aktivnosti ovih hakera, navodi NCSC, usmjerene su na organizacije za istraživanje i razvoj vakcina sa sjedištem u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, javlja CNN.

“Vojvode” pripadaju jednoj od dvije hakerske grupe koje se povezuju s ruskom obavještajnom službom za koju se vjeruje da je pristupila unutrašnjim sistemima Demokratskog nacionalnog odbora tokom provođenja američkih izbora 2016. godine. Objava NCSC-a sada prvi put ističe da se napadi ove ruske grupe povezuju i s pandemijom koronavirusa.

Vlasti SAD-a, Velike Britanije i Kanade objavile su posljednjih mjeseci nekoliko upozorenja o hakerskim napadima, a sada su izdale savjetodavno upozorenje na trajne cyber napade na organizacije koje provode značajne mjere protiv koronavirusa. To se, između ostalih, odnosi na zdravstvene ustanove, farmaceutske kompanije, istraživačke laboratorije, akademike, medicinske istraživačke organizacije i lokalne uprave.

NCSC je ocijenio je da APT29 “gotovo sigurno djeluje kao dio ruske obavještajne službe”.

“Akcija zlonamjerne aktivnosti APT29 je u toku, pretežno protiv vladinih, diplomatskih, istraživačkog centara, zdravstvenih i energetskih ciljeva radi krađe vrijednog intelektualnog vlasništva”, navodi se u saopćenju za javnost NCSC-a.

Direktor operacija NCSC-a Paul Chichester izjavio je da osuđuje ove “očajne napade protiv onih koji obavljaju vitalni posao u borbi protiv pandemije koronavirusa”.

Iz NCSC-a ističu kako je njihov glavni prioritet u ovom trenutku zaštita zdravstvenog sektora.

Grupa hakera APT29 navodno koristi razne alate i tehnike, uključujući prilagođeni zlonamjerni softver poznat kao “WellMess” i “WellMail”, navodi NCSC.

Previous articleU Srbiji 383 nova slučaja, umrlo 13 ljudi. Brnabić: Ovaj rast je zbog izlaženja ljudi na ulice
Next articleTurska među prve četiri zemlje na svijetu u proizvodnji bespilotnih letjelica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here