Turska među prve četiri zemlje na svijetu u proizvodnji bespilotnih letjelica

423
0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju (12.07.2020.) da će njegova zemlja biti među prve četiri zemlje na svijetu u proizvodnji bespilotnih letjelica ili dronova. Erdogan je u intervjuu lokalnim novinama “Crater” rekao da je proizvodnja naoružanih i nenaoružanih bespilotnih letjelica jedan od najvažnijih projekata turske odbrambene industrije. 

Erdogan je naglasio da “turske naoružane bespilotne letjelice imaju veliki doprinos u borbi protiv terorizma, i one igraju vrlo važnu i aktivnu ulogu u Siriji i Libiji”.

Istakao je kako postoji velika vanjska potražnja za turskim bespilotnim letjelicama, jer postoji globalni interes za domaću odbrambenu industriju.

Erdogan je također ukazao na povećanje projekata u turskoj odbrambenoj industriji sa 62 na oko 700, a proračun je povećan 11 puta od 2002, tako da je dostigao iznos od 60 milijardi dolara.

Rekao je također da je proračun (budžet) namjenjen za istraživanje i razvoj na ovom polju premašio milijardu i pol dolara tokom 2019. godine, naglasivši da je: “Trenutno 5 turskih kompanija među najvećim međunarodnim kompanijama na polju odbrambene industrije.”

Previous articleUpozorenje SAD-a, UK-a i Kanade: Ruski hakeri ciljaju centre za razvoj vakcine protiv COVID-19
Next articleBrazilac koji u Juventus dolazi umjesto Pjanića zaspao na klupi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here