Bračni par iz BiH: “Ako naš komšija Bošnjak ne može na more u Hrvatsku, nećemo ni mi”

421
0

Ja mogu na more u Hrvatsku bez testa na koronu i bez samoizolacije, ali samo zato što mi muž ima i hrvatsku putovnicu. Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Ako moj komšija ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran“.

Kako piše “24sata.hr” ogorčena sagovornica je Bošnjakinja, koja bi, da nema supruga Hrvata, na Jadran mogla samo uz uslov da na granici predoči potvrdu o plaćenom odmoru i negativan nalaz korona testa koji nije stariji od 48 sati.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bez nalaza bi morala u dvosedmični karantin. Svi državljani EU i članovi njihove porodice ne moraju imati te potvrde i testove, odnosno ulaze u Hrvatsku kao i prije pojave korone, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

U slučaju hrvatsko-bošnjačkog para, novinari “24sata” pitali su MUP – s njima mogu doći i djeca koja su prijavljena na istoj adresi, nezavisno od toga jesu li biološka djeca državljana EU.

Kako navode, jako je dugačak popis pravila koja treba proučiti prije dolaska. Na granici je potrebno dokazati srodstvo s EU članom porodice, npr. pokazati vjenčani ili rodni list.

Previous articleSkandalozno: Policija RS-a autobus ilegalnih migranata dovezla na međuentitetsku liniju i potjerala ih prema Bihaću.
Next articleOprema Huaweija za 5G mrežu mora se do 2027. ukloniti iz Velike Britanije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here