U Srbiji 279 novozaraženih i 12 mrtvih, Brnabić upozorila: Situacija je zabrinjavajuća

394
0

U posljednja 24 sata je testirano 6.915 osoba od čega je 279 novozaraženih osoba, hospitalizovano je 159 osoba u prethodnom danu, a pacijenti pretežno imaju ozbiljne kliničke slike.

Brnabić je rekla da današnji brojevi preminulih i onih koji su na respiratorima upozoravaju na to koliko je situacija zapravo ozbiljna.

Trenutno su u Srbiji na respiratoru 154 osobe, a kako je premijerka rekla, u posljednje vrijeme moraju slati respiratore u bolnice u kojima to do sada nije bilo potrebno.

U posljednja četiri dana u toj državi postoji trend smanjenja broja novozaraženih, a Brnabić objašnjava da je razlog za to donesena mjera za obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, ali i da bi se situacija mogla pogoršati zbog protesta koji se ponovo održavaju u Srbiji.

Ona je najavila i mogućnost da ova mjera bude obavezna u cijeloj Srbiji, a ne samo u gradovima u kojima je trenutno proglašeno vanredno stanje.

“Vjerovatno ćemo u narednih nekoliko dana vidjeti i rezultate protesta, nekih javnih okupljanja u gradovima u Srbiji. Definitivno može da se desi da vidimo novi porast zaraženih”, rekla je.

Zbog toga je ponovo zamolila Srbiju da se ne okupljaju u velikom broju jer je to “najneodgovornije ponašanje u ovom trenutku i atak na zdravstveni sistem”. Kazala je kako situaciji neće pomoći ni spremnost države ni opremljenost ukoliko ne postoji individualna odgovornost.

Previous articleKRAH TURIZMA U HRVATSKOJ: Iznajmljivači spustili cijene čak do 60 posto, ali gostiju nema ni za lijeka
Next articleŠILJDEDIĆ ZA USKINFO.BA O POŽARU: MIGRANTI VATROM POKUŠALI ONEMOGUĆITI ULAZAK POLICIJE U OBJEKAT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here