Saša Magazinović: BiH dolazi u fokus zapadnih zemalja, toga su svjesni i političari pijačari

418
0

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da budžet nije oboren, te da je u srijedu nastavak gdje će se još jednom glasati.

“Ako oni isti koji su podržali budu ‘za’ i ako isti budu ‘protiv’ –  budžet će biti usvojen“, rekao je Magazinović, objašnjivši da su mnogi pogrešno prenijeli da je budžet oboren.

“Ne zamjeram onima koji su objavili da je budžet pao. Ne, on nije pao, završeno je glasanje u prvom čitanju. Nije bilo saglasnosti da odmah glasamo, glasat cemo u srijedu”, naveo je Magazinović, i ponovio da – ako odnos snaga bude isti, budžet će proći.

No, kako je rekao, to nikako ne umanjuje činjenicu da je na sceni jedna velika trgovina, a da je budžet dio te trgovine, kao i ostala imenovanja.

“Imam prijatelja koji ima štand na pijaci i radi čestito svoj posao, i kad kažem da ovo nisu lideri nego pijačari, stvarno ne želim uvrijediti ljude koji na taj način zarađuju svoj hljeb. Ali ovo liči na pijacu, u smisli cjenkanja, odustajanja od bilo kakvih pravila, samo da bi se neki posao napravio. Njihov posao nije prodati neku robu, već ovladati budžetima, institucijama, imenovati svoje ljude, ovladati tenderima… To je jedna grupa beskrupuloznih ljudi, koji sebe nazivaju političarima”, kazao je Magazinović.

Dodao je da se “oni ne bore za nekog čovjeka koji će biti direktor agencije, nego se bore za kontrolu budžetom te agencije, a kad su u pitanju sigurnosne agencije, bore se za prevlast u tome, kako bi mogli jedne druge procesirati, ucjenivat, reketirat, trgovat s tim itd..”

Napomenuo je da smo mi zemlja u tranziciji.

“I svaka zemlja je završila svoj put tranzicijski. Tako da su velike face završile u zatvoru. Pogledajte slučaj Sanader. Mi još uvijek čekamo svoje sanadere. Ja vjerujem da će to biti brzo, jer neodrživo je da ovako traje zauvijek. BiH dolazi u fokus zapadnih zemalja, na način da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke, i toga su svjesni i ovi trgovci”, istaknuo je naš sugovornik, dodavši da se može primijetiti da prave kompromise na nekim temama na kojim to ranije nisu radili.

Za kraj je istaknuo da misli da će budžet biti usvojen u srijedu.

“A onda će se kupiti dodatno vrijeme da trguju do dana kada on bude trebao biti usvojen u Domu naroda”, zaključio je Magazinović za N1.

IZVOR N1

Previous articleJUVENTUS ZELI EDINA DZEKU
Next articleNerešiva enigma za NATO i SAD. SU 57

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here