Nerešiva enigma za NATO i SAD. SU 57

394
0

Avion će moći da zaobiđe neprijateljske zamke i probije se kroz zid radarskih smetnji. 

Lovac pete generacije Su-57 nije samo avion, već ceo borbeni kompleks, koji uključuje najnovije vazduhoplovno naoružanje. Spisak oružja je tajan, ali poznato je da preduzeća vojno-industrijskog kompleksa razvijaju oko petnaest modela.

Avion će moći da zaobiđe neprijateljske zamke i probije se kroz zid radarskih smetnji. 

Prema rečima stručnjaka, osnova arsenala Su-57 biće napadačka sredstva koja su već dostupna ruskom ratnom vazduhoplovstvu, ali u potpunosti redizajnirana i „digitalizovana“.

Na primer, nove protivbrodske rakete sa udvostručenim dometom leta – do 250 kilometara. Značajno je da municija spolja izgleda isto kao i prethodnici.

Promene su se uglavnom odrazile na unutrašnje punjenje – raketa sada ima snažnije i kompaktnije „mozgove“, upravljački sistem i motor omogućavaju vrlo složenu putanju leta. Elektronska oprema skrivena u kućištu otporna je na spoljne elektronske smetnje, razne zamke i ne reaguje na lažne ciljeve.

“Ranije je oznaka cilja za rakete vaduh-vazduh ili vazduh-zemlja prenošena putem analognih konvertora, što bi potrajalo neko vreme”, objašnjava vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

„Sada je situacija drugačija. U oblasti moderne vazdušne borbe postoje mnogi kompleksi elektronskog ratovanja: i zemaljski i vazdušni. U takvim uslovima, oružje mora biti veoma pouzdano.

Su-57 je stvoren uzimajući u obzir ove faktore, njegovi sistemi su u potpunosti digitalni – prenos letačke misije, određivanje ciljeva, redistribucija ciljeva sve traje samo delić sekunde”, primetio je stručnjak.

Kao i drugi multi-funkcionalni borci, Su-57 će moći da nosi municiju kratkog, srednjeg i dugog dometa vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, kao i vođene i podesive bombe.

Razvijena je „pametna“ avionska bomba KAB-250. Nakon izbacivanja iz nosača, njena putanja leta ispravlja se signalima satelitskog sistema GLONASS. Sada se municija testira na poligonima, a čak je i uspela da se testira u borbenim uslovima – bombarderi S-34 bacili su KAB-250 na militantne objekte u Siriji.

Bomba je pokazala visoku efikasnost i, što je najvažnije, tačnost: odstupanje od cilja je samo plus ili minus dva metra, bez obzira na vremenske prilike i doba dana. Moć bojeve glave omogućava pilotu da pogodi ne samo opremu i ljudstvo u otvorenom prostoru, već i dobro učvršćene neprijateljske ciljeve.

Pored toga, kako je ranije izvestilo Ministarstvo odbrane, borbeni avion Su-57 nosiće i hipersonično oružje. Očekuje se da će novi raketni kompleks „Kinžal“ biti primljen posle 2030. godine.

Previous articleSaša Magazinović: BiH dolazi u fokus zapadnih zemalja, toga su svjesni i političari pijačari
Next articleŽestoke izjave Ibrahimovića, potvrdio svađu u Milanu i najavio budućnost: “Igram praktično besplatno, ZA MALO NOVACA”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here