KRAH TURIZMA U HRVATSKOJ: Iznajmljivači spustili cijene čak do 60 posto, ali gostiju nema ni za lijeka

383
0

Prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2200 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.

Tako su odgovorili iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, u dubrovačkom hotelskom smještaju su trenutno najbrojniji gosti iz Njemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smještaju najviše borave Nijemci, Francuzi i Poljaci, Česi.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik i vlasnik taverne Otto Ante Vlašić kaže kako trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova. Za to bi, kako kaže, trebalo ostvariti najmanje 20 posto prometa u odnosu na prošlu sezonu, no ostvaruje se znatno manje od toga.

“Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 posto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i s brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik, o čemu podatke redovito primamo od TZ grada Dubrovnika. Možda je taj postotak čak i nešto manji jer smo izgubili dnevne izletnike, primjerice iz BiH i Crne Gore, te kruzerske goste”, izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

“Ljudi su ušli u velike investicije koje im se sada neće isplatiti. Očekivali smo kako će se od lipnja situacija znatno promijeniti, no to se nije dogodilo. Primjerice, moj lokal je u lipnju poslovao u visini od pet posto prihoda u odnosu na lipanj prošle godine. Najmanje štete imaju ugostiteljski objekti koji rade tijekom cijele godine i koji uglavnom poslužuju piće, neki od njih rade na 30 posto od uobičajenog prometa, a neki i na 50 posto”, izjavio je Vlašić dodavši kako nade polažu u period nakon 15. srpnja kad bi, prema najavama, u Dubrovnik trebalo slijetati više zrakoplova. Vlašić smatra kako je potrebno provesti aktivnosti koje bi privukle goste jer u Europi ima itekako pozitivnih primjera.

“Grčki Mikonos je gotovo pun, Italija se vrlo brzo puni, kao i francuska obala, Provansa, a bili su u puno goroj situaciji od naše kad je u pitanju epidemiološka slika i situacija oko pandemije koronavirusa”, kaže Vlašić.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cijele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo. Jedan od takvih je i Antika u uvali Lapad u vlasništvu Zlatka Begušića, inače predsjednika Udruženja obrtnika Dubrovnik.

Previous articleŽeljko Komšić otkrio šta je pravi razlog demonstracija u Beogradu: Vučić je izgleda vjerojatno bio u pravu
Next articleU Srbiji 279 novozaraženih i 12 mrtvih, Brnabić upozorila: Situacija je zabrinjavajuća

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here