Senator Wicker: Još uvijek ima onih koji negiraju genocid, snažno odbijamo ovakav opasan stav

448
0

Senator Wicker podsjetio je kako se 11. jula obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, te poručio kako je na taj dan 1995. godine, okupirana sigurna zona UN-a i više od 8.000 odraslih muškaraca i dječaka ubijeno zbog…

Još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Srebrenici, snažno odbijamo ovakav opasan stav, poručio je dopredsjedavajući američke Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi (poznate i kao američka Helsinška komisija), senator Roger Wicker, u poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je kako se 11. jula obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, te poručio kako je na taj dan 1995. godine, okupirana sigurna zona Ujedinjenih nacija i više od 8.000 odraslih mučkaraca i dječaka ubijeno samo zbog njihove etničke pripadnosti.

“U Bosnu i Hercegovinu sam putovao sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom za 20. godišnjicu ove tragedije. Sada, pet godina kasnije, ponovo se pridružujem svim Amerikancima, dok se sjećamo žrtava i izražavamo solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine”, naveo je Wicker.

Naglasio je kako je američki narod posvećen miru, ljudskim pravima, demokratiji, prosperitetu i pravdi, i zajedno je s onima koji promoviraju ove vrijednosti širom Jugoistočne Evrope.

“Ohrabreni smo napretkom koji je postignut u posljednjih nekoliko godina, ali još mnogo toga treba uraditi. Bosna i Hercegovina još uvijek nije ostvarila svoj puni potencijal. Još uvijek ima onih koji poriču da se dogodila ova strašna tragedija. Snažno odbijamo ovakav opasan stav. Naša obaveza je da iskazujemo poštovanje žrtvama, promoviramo pravdu i budemo posvećeni izgradnji boljeg svijeta. Na ovu godišnjicu, zajedno smo u stremljenju ka napretku”, zaključio je Wicker.

Previous articleProtesti u Beogradu: I dalje napeto, žestoka tuča među demonstrantima. treci dan za redom
Next articleEskaliralo I U GRČKOJ: Hiljade ljudi izašle na ulice, policija gađana dimnim bombama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here