Zabrane mogu biti motivacija da odmore provedemo u ljepotama BiH

437
0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma predložit će federalnoj vladi nekoliko modela kako motivirati Bosance i Hercegovce da godišnji odmor provedu u svojoj državi, a jedna od opcija je davanje beskamatnih kredita, na godinu ili dvije.

Informaciju o tim modelima resorna ministrica Edita Đapo predložit će naredne sedmice da bi se što prije pomogao turistički sektor. Đapo je za Fenu kazala da u Ministarstvu razmatraju, osim kredita, i opciju vaučera.

Pohvalila je slovenački model vaučera, ali kaže da taj model košta 350 miliona eura.

– Odraslima su ponudili 200 eura, a djeci po 50. To će dati dobre rezultate, ali mi nemamo tako veliki fond – rekla je Đapo.

Komentirajući odluke Hrvatske i Crne Gore u vezi sa ulaskom osoba iz Bosne i Hercegovine u njihove države, poručila je da to može biti dobra motivacija za Bosance i Hercegovce da odmore provedu u ljepotama svoje države, naglašavajući da ovogodišnja turistička sezona tako može biti spašena.

Kazala je da su, prema informacijama hotelijera i gosti iz Srbije jako zainteresirani da odmor provedu u Neumu i Nacionalnom parku ”Una”.

Također, smatra, jako je važno da se dozvoli nesmetan ulazak svih turista u BiH, a kako bi se spasilo poslovanje hotelijera.

– Potrebni su nam turisti koji dolaze iz EU, Turske i arapskih zemalja, a tako bismo spasili i planinski turizam, jer je jako puno turista na našim planinama – navela je Đapo.

Đapo je mišljenja da je sektor turizma prvi osjetio posljedice pandemije izazvane koronavirusom, jer su turisti od početka počeli otkazivati aranžmane.

Vlada Federacije BiH, podsjeća ministrica Đapo, donijela je ”korona zakon” kojim je, pored drugih sektora, pomogla i turizam. Taj zakon, koji će na snazi biti do kraja jula, bio je prvi korak Vlade da stabilizira privredu.

Nakon ”isteka” ovog zakona, najavila je Đapo, bit će rađen rebalans budžeta.

– Svi bismo tada trebali dobiti određena sredstva nazad, s obzirom na to da cijeli stabilizacijski fond nije utrošen u ovo što smo planirali. To je jako dobro jer vidimo da je ekonomija Federacije BiH na dosta čvrstim nogama – navela je Đapo.

Previous articleBiH ima brojne turističke destinacije, vrijedi ih vidjeti
Next articleDeset godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here