Hrvatska i Crna Gora bilježe najveći rast zaraženih u Evropi

496
0

Američki “New York Times” je na novoj mapi svijeta na kojoj prati širenje korona virusa u svijetu BiH je prikazao kao zemlju sa blažim porastom broja zaraženih, dok su Hrvatska i Crna Gora jedine zemje u Evropi koja su označene crvenom bojom, …

… koja znači da je porast broja novih slučajeva značajan.

Na mapi “New York Timesa” zemlje su klasifikovane prema stopi porasta broja novih slučajeva u poslednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se procenat porasta broja novooboljelih poslednjih dana.

Bosna i Hercegovina je na ovoj mapi obojena u svjetlo narandžasto, a istom bojom su i Srbija, Bugarska, Rumunija i Albanija.

Sejverna Makedonija, koja proteklih dana bilježi trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, prikazana je u oker boji koja govori o tome da je porast broja novooboljelih u prethodne dve nedelje otprilike isti.

Među evropskim zemljama u kojima je taj broj u padu, pa su obojene plavom bojom, su Velika Britanija, Poljska i Grčka, dok su Rusija, Francuska i Italija označene kao zemlje u kojima je broj novozaraženih stabilan.

U svijetu su crvenom bojom obznačeni Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja i Malavi.

“New York Times” primjećuje da se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava da broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikada, s obzirom na to da se dnevno prijavi više od 100. 000 novozaraženih.

List navodi da je u posljednje dvije nedelje porast broja novih slučajeva zabilježen u skoro dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad, što je posledica žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Previous articleŠeranić: Broj zaraženih će nastaviti da raste
Next articleBiH ima brojne turističke destinacije, vrijedi ih vidjeti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here